Your Way = Our Way

Naar Thailand of niet?

Geplaatst door op feb 18, 2014 in Activiteiten, Buitenland

Naar Thailand of niet?

Naar aanleiding van de recente ongeregeldheden in Bangkok leek het ons een goede zaak de situatie in Thailand en de eventuele risico’s van een vakantie daar nader te bekijken. Om de huidige situatie heel kort samen te vatten:  De aanhangers van de democratische partij van Abhisit Vejjajiva zijn in protest tegen het beleid van de zittende regering van Yinluck Shinawatra en haar Thai love Thai partij de straat op gegaan. Daar hebben tienduizenden demonstranten een Bangkok shutdown aangekondigd en uitgevoerd door strategische plekken in Bangkok te bezetten. De demonstranten eisen politieke hervormingen en het aftreden van de zittende minister president en haar regering.

Aftreden en stuivertje wisselen

Beide partijen zijn in de laatste decennia wisselend aan de macht en beschuldigen elkaar al net zo lang van vriendjespolitiek en corruptie. Beide kanten hebben het volledig bij het juiste eind. Vriendjespolitiek en corruptie zijn in Thailand aan de orde van de dag. In nagenoeg alle conflicten is het dezelfde eis die gesteld wordt, aftreden en wegwezen. De zittende regering van Yinluck heeft als antwoord op de eisen van de demonstranten nieuwe verkiezingen uitgeschreven die 1 februari jongstleden plaatsvonden. Verwacht wordt dat de zittende regering in het zadel blijft maar dat de politieke crisis voort zal duren.

Massa demonstraties en geweld

De demonstraties zijn indrukwekkend omdat er zoveel mensen aan mee doen en er bij confrontaties niet alleen rake klappen maar ook doden vallen. Het dodental bij de onrusten van dit jaar staat tot nu toe op acht. De berichtgeving en de beelden van schietpartijen en bomaanslagen blijken niet bevorderlijk voor Thailands toeristen industrie te zijn. Een forse hoeveelheid gecancelde vluchten naar Thailand vanuit Europa zijn daar het bewijs van. Maar wat zijn de risico’s voor vakantiegangers en kan je gezien de situatie jezelf afvragen of het wel verstandig is om nu naar Thailand af te reizen?

Het juiste perspectief

Allereerst moet je weten dat de ongeregeldheden zich voornamelijk beperken tot Bangkok zelf. In de rest van Thailand maar ook in het grootste deel van Bangkok is het business as usual. Bangkok is een typisch voorbeeld van het soort megalomane steden die je in Azië aan kan treffen. De stad is ongeveer driekwart de oppervlakte van de provincie Noord Holland en er wonen vijftien miljoen mensen. Wat dat betekent is dat alhoewel de gebeurtenissen op z’n minst verontrustend zijn te noemen ze in een breder perspectief, Bangkok zelf, klein zijn. De demonstranten hebben vaste plekken en routes waar zij dagelijks demonstreren. Met deze wetenschap is het niet zo moeilijk om uit de problemen te blijven. Zorg gewoon dat je er niet bij bent!


Protest Sites during Bangkok Shutdown in February 2014 weergeven op een grotere kaart

Bangkok is niet exemplarisch

De onrust en ongeregeldheden zijn dus duidelijk te lokaliseren , het grootste gedeelte van de demonstraties verloopt relatief rustig en in goede orde. Gaat het echter mis in Thailand dan gaat het ook goed mis en aangezien Thailand een beetje gun crazy society is vallen daar doden bij. Dat wil niet zeggen dat de rest van Thailand hetzelfde gevaar met zich mee brengt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de politieke situatie en waar de protesten die daar uit voortvloeien plaatsvinden. Op die manier kan je er ten alle tijden voor zorgen dat je transit, verblijf of bestemming nooit hetzelfde pad kruist als de demonstraties. Gebruik je gezond verstand en wees alert. Dan hoeven de ongeregeldheden en de politieke situatie niet in de weg te staan voor een leuke vakantie daar.